O autoru bloga

Marko Jovanović; autor bloga Knjiga za dušu
Dragi moji knjigoljupci

Zovem se Marko Jovanović. Rođen sam 21. aprila 1992. godine u Ćupriji. Tu sam završio osnovnu i Srednju medicinsku školu, odsek medicinski tehničar, a trenutno sam na studijama medicine na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Započeću ovu biografiju svojim knjiških počecima. Afinitete prema pisanoj reči sam prvi put pokazao tokom raspusta između četvrtog i petog razreda kada sam, u nedostatku druge zanimacije, iščitavao masu lektira za osnovnu školu koje je tetka jednog dana donela sa tavana. Sećam se da su mi omiljene bile Družina Sinji Galeb, Mali Pirat i Bela Griva. Ni sam nisam svestan koliko sam ih puta pročitao, ali znam da sam bio sposoban da smućkam neki sok, pronađem tihi kutak, izolovan od okolne buke i uplovim u novootkriveni knjiški svet. Ubrzo su usledili i uticaji sa još par strana koji su učvrstili začetu ljubav prema knjigama. Drug mi je poklonio par fantastičnih romana među kojima je bila Potraga za Elajzabel Krej, autora Krisa Vudinga koju sam definitivno označio kao moj ''zvanični književni početak''. 
Sa ozbiljnijim štivom poput Diminih dela (Grof Monte Kristo i Dama sa Kamelijama), zatim Zapisima iz podzemlja Dostojevskog, Mulen Ruža Pjera la Mira sam počeo u prvoj godini srednje škole kada je krenuo da sazreva moj književni ukus i kada sam osetio ''glad'' za delima komplikovanijim za čitanje i analizu od obične beletristike. Oduvek sam voleo da analiziram likove, zbog čega su i dan danas socijalne i ljubavne drame meni posebno dragi romani i veliki izazov za analizu i pisanje osvrta. Veliki uticaj na moju ljubav prema knjigama u tinejdžerskim danima je imala i moja majka jer sam uz nju zavoleo domaće velikane poput Jovana Dučića i Borislava Stankovića
U srednjoj školi sam razvio i veliku ljubav prema fantaziji, epskoj i naučnoj fantastici. Postao sam veliki fan Tolkinovog sveta, serijala o Hariju Poteru, Luisove Narnije i Peroovom Amosu Daragonu. Ta četiri serijala su temeljila moju želju za otkrivanjem fantastičnih svetova i druženjem sa magijskim bićima.

Danas, sa punih 25 godina života, gotovo da nema žanra koji ne volim da čitam, i za svoju dušu i za potrebe stranice prihvatam romane različitih tematika. Jedino mi nije ''legao'' čiklit. Pokušao sam da obradim nekoliko romana iz ovog danas izuzetno popularnog žanra ali sam jedva uspeo da ih pročitam do kraja. Jednostavno mislim da nisu moj ''cup of tea''.
Kao posebno drage izdvojio bih:


''Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself''
Oskar Vajld
-distopijske romane
-postapokaliptične romane
-epsku fantastiku
-YA naučnu fantastiku
-horore
-ljubavne i socijalne drame
-klasike

Uvek sam rad pročitati i dobru poeziju, bilo koje tematike. Kao klinac sam čak i pisao pesme (nisam bio vičan sastavima iz srpskog jezika, a postojala je opcija ''pesma umesto sastava''), a u kasnijim godinama sam se okrenuo prozi i počeo da pišem svoj roman koji je, zbog velikih obaveza na fakuktetu, nažalost stagnirao.

Facebook stranicu Knjiga za dušu sam osnovao 23. januara 2017. godine i moram napomenuti da sam već na početku imao veliku podršku mojih kolega blogera bez kojih bi moj napredak bio daleko sporiji od postignutog. Razlog osnivanja stranice jeste bila prvenstveno želja da upoznam ljubitelje pisane reči na internetu koje sam retko imao prilike da srećem uživo, da stvorim jedan kutak gde ćemo se okupljati i diskutovati o knjigama koje smo pročitali, razmenjivati utiske i davati jedni drugima preporuke. Želeo sam da kod mene svako pronađe knjigu po svom ukusu, za svoju dušu i otud i inspiracija za naziv stranice. Imao sam i veliku želju da upoznam i razmenim koju reč sa dragim piscima i književnim uzorima. Stranica mi je omogućila i upoznavanje, i saradnje, ali i predivna prijateljstva koja čuvam u posebnom kutku mog srca.

Za odluku za osnivanje bloga posebnu zahvalnost dugujem domaćoj autorki Tamari Kučan koja je prepoznala moj potencijal, stalno me bodrila me i govorila da je neophodno da se podignem za jednu lestvicu više od Facebook stranice i Instagram profila. 

Šta bih vam još rekao o sebi a da ne budem nametljiv? Veoma sam društven i pozitivan, uvek spreman za priču i diskusiju na bilo koju temu. Nepopravljiv romantik, veliki sanjar neograničene i nezaustavljive mašte. Još uvek čekam svoje pismo za Hogvorts, planiram susret u Rivendelu sa Tolkinovom Aruenom i avanturu u Areni rame uz rame s' Ketnis Everdin. Obožavam filmove i TV serije tako da očekujte da često pravimo paralele knjiga i njihovih ekranizacija (uglavnom ćemo to raditi na FB stranici). Strastveni kulinar (azijska kuhinja i rafaelo su moja slabost), ljubitelj egipatske mitologije i indijske kulture. San mi je da jednog dana posetim Delhi, čuveni Lotosov hram i božanstveni Tadž Mahal. Volim li muziku? Dovoljno je reći da se od slušalica ne razdvajam... 
''Mi se zapravo ne sećamo dana naših života, već se sećamo
trenutaka. Trenutaka osmeha.''
Džin Sason

Knjige koje bih svima preporučio: 
Blago cara Radovana - Jovan Dučić 
Biseri mudrosti - Jasmina Puljo
Zapisi iz podzemlja - Dostojevski

Mudrosti kojima se vodim kroz život:

''Postoji velika razlika između želje da budeš bolji od nekoga i želje da taj neko bude gori od tebe.''
Marko Jovanović

''Ljubav i rad su kameni temeljci humanosti.''
Sigmund Frojd

Svim pratiocima bloga, knjigoljupcima, ali i budućim saradnicima i izdavačkim kućama, uvek me možete kontaktirati na e-mail: markojovanovićmj92@gmail.com kao i slanjem poruke u inbox moje FB stranice Knjiga za dušu

Nadam se da ćete uživati u mojim objavama i da će vam moji prikazi pomoći da pronađete knjigu za svoju dušu. 2 коментара: